Annons

Annons

Johan Dyrefors

HQ AB:s konkursförvaltare begär om mer tid innan han kan meddela hovrätten om beslut att driva målet i domstolen eller ej. "Grunden för begärt anstånd är att de förhandlingar som pågår ännu inte kunnat slutföras". Samtidigt har en av de tidigare ledamöterna vänt sig till Kronofogden.

Hisnande 5 miljarder kronor har stått på spel. Nu förlorar HQ:s aktieägare det uppmärksammade skadeståndsmålet i Stockholms tingsrätt och bolaget tvingas dessutom betala Mats Qvibergs och de övriga svarandenas rättegångskostnader på 260 miljoner kronor.

De yrkade rättegångskostnaderna i civilmålet mellan HQ och de tidigare styrelseledamöterna i moderbolaget samt revisorn uppgår till 445 miljoner kronor. Dessutom kräver ledamöterna och revisorn att HQ AB:s ombud samt Christer Sandberg personligen blir betalningsansvariga.

I processbolaget HQ AB:s årsredovisning anmärker revisorn att det finns "betydande tvivel om företagets förmåga att fortsätta verksamheten”. HQ AB avviserar samtidigt om en planerad nyemission.

KPMG-revisorn Johan Dyrefors förhörs i Stockholms tingsrätt och redovisar sin syn av händelseförloppet kring HQ-kraschen samt sin lämnade revisionsberättelse. Med tre myndighetsbeslut bakom sig är det lätt att bli kaxig, uppger han i en del av förhöret.

Efter inledningsdagen av årets andra HQ-rättegång kan man konstatera att det är långt kvar till nästa sommar då förhandlingarna är planerade att avslutas. Samtidigt står det klart att HQ inte kommer att låta det hela bli någon avslagen tillställning. Tempot och komplexitetsgraden höjdes markant redan från start.